27 Şubat 2014 Perşembe

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

S:İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimini kimler ya da hangi kurumlar verir?
 C:İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere bakanlıkça yetkilendirilen kamu ve kuruluşları, üniversiteler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan müesseseler eğitim verebilirler.

S:İş güvenliği uzmanı nasıl olunur?
C:İş sağlığı ve Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği Eğitim kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, Genel Müdürlükçe yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara iş güvenliği uzmanı belgesi verilir.

S:İş yeri hekimliğine kimler katılabilir?
C:Türkiye de tıp fakültelerinden ya da yurt dışındaki tıp fakültelerinden mezun olup, YÖK ten denkliğini almış ve diploması Sağlık Bakanlığınca onaylanmış hekimler katılabilirler.

S:İş yeri hekimliği sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
C:İşyeri Hekimliği belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olamaz.

S:İşyeri hekimliği sertifikalarının geçerli olup olmadığı nasıl ayırt edilir?
C:Yönetmelikte belirtildiği gibi 29.12.2003 tarihinden önce TTB tarafından, bu tarihten sonra da Bakanlığın verdiği işyeri hekimliği sertifikaları geçerlidir.

S:İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
C:İş güvenliği uzmanı belgesi sahibi olan kişiler, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitim programlarının süresi 30 saatten az olamaz.

S:İş güvenliği uzmanlığı kurslarına kimler katılabilir?
C: Mühendis, mimar, teknik öğretmen, fen ya a fen edebiyat fakültelerinin Fizik veya kimya lisans mezunları il meslek yüksek okullarının iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar.

S:Eğitim sonunda sınavda kim tarafından yapılır?
C:Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır.

S:İş güvenliği ve uzmanlığı sınavı ne kadar arayla yapılır?
C:Sınavlar Genel Müdürlüğünün belirlediği sayıda yılda 2 veya 3 kez yapılır

S:Eğitim sonsunda alınan belge ile işyeri hekimliği ya da iş güvenliği uzmanlığı yapılabilir mi?
C:İş güvenliği uzmanlığı belgesi; iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarıl olan mühendis, mimar, teknik eleman veya iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarına genel müdürlükçe verilir.
İş yeri hekimliği belgesi; işyeri hekimliği eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olan hekimlere Genel müdürlükçe verilir. Kalım belgesi ile işyeri hekimliği ya da iş güvenliği uzmanlığı yapılamaz.
S:Eğitim ve sınav sonrasından sertifika kim tarafından verilir?
C:Sertifika, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağılığı ve Güvenliği genel Müdürlüğü tarafından verilir.

S:iş güvenliği uzmanlığı sınıf yükseltmesi nasıl olur?
C:( C) sınıf iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olurlar.
(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını belgeleyen ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olabilirler.

S:İş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olmayıp yıllardır bu alanda çalışanlar, C sınıfı sertifikadan mı başlayacaktır?
C: C sınıfı sertifikaya sahip olmayan mühendis, mimar, teknik eleman veya iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları, bulanda çalışmış olsalar dahi C sınıfı sertifikadan başlayacaktır.

S:Eski yönetmelik iptal edilmeden önce ÇASGEM e A ya da B sınıfı için başvuranlar, bu konuda bir hak iddia edebilir mi?
C:Eski yönetmelik iptal edilmeden önce ÇASGEM E A ya da B sınıfı için başvuranlar içinde tamamen yeni yönetmelik hükümleri geçerlidir.

S:Sınav soruları kim ya da kimler tarafından hazırlanır?
C:Sınav soruları, Genel Müdürlük tarafından seçilen akademisyenlerden oluşan eğitim ve sınav komisyonu tarafından hazırlanır, sınavın uygulamasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı na teslim edilir.

S:Sınavlarda ne tür sorular çıkar?
C:iş güvenliği uzmanlığı sınavından genellikle mevzuatlar ağırlıklı olarak sorulmaktadır.

S;Derslere devam zorunluluğu varmıdır?
C: İş güvenliği uzmanı adayları teorik eğitimin en az %90nına ve uygulamalı eğitimin tamamına katılımı zorunludur.

S:Staj yapılacak yeri kim belirler?
C:Staj eğitim kurumu ve katılımcı birlikte belirlemektedir.

S: Staj yapılacak yerin bir kriteri varmıdır?
C: Uygulamalı eğitimler; iş güvenliği uzmanları için en az bir iş güvenliği uzmanının veya işyeri hekimleri için en az bir işyeri hekiminin görevlendirilmiş olduğu işyerlerinde yapılır. Eğitim programının uygulama kısmı 40 saatten az olamaz.


S:Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bağlı ÇASGEM in verdiği sertifika ile özel sektördeki eğitim kurumlarının verdiği sertifika arasında bir fark var mıdır?
C:Eğitimi, yetkili olmak şartıyla kim verirse versin, sınavda başarılı olanlar belge alabileceklerdir. ÇASGEM, üniversite ya da özel eğitim kurumlarının verdiği eğitim ve sonundaki eğitim katılım belgesinin yasal anlamda hiçbir farkı bulunmamaktadır.

S: Sınavda başarılı olmak için kaç  puan almak gerekir?
C:Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı olur. Toplam 80 sorudan 56 soru yapılması halinde başarılı sayılır.

S:İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı belgesinin geçerlilik süresi dolduğunda vize işlemleri nasıl yapılır?
C:iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarda eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitimlerine katıldıktan sonra eğitim kurumunun verdiği belge ile bakanlığa başvurulduktan sona ilgili ücret yatırılır. Bu işlemlerden sonra geçerli belgelere bakanlıkça vize yapılır.

S:Beş yılın sonunda tekrar iş güvenliği sınavına girilecek mi?
C:İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren bey yıllık aralıklarla eğitim kurumaları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yani, yenileme eğitimi zorunludur. Tekrar sınava girilmeyecektir.

S:Sınavda 70 puan alınmazsa ne olur?
C:Adaylar, en son katıldıkları eğitimin tarihinden itibaren üç yıl içinde en fazla iki defa ilgili sınavlara katılabilir. Bu sınavlarda başarılı olamayan veya eğitimin tarihinden üç yıl içinde sınava kıtılmayan adaylar yeniden eğitim programına katılmak zorundadır.

S:Risk değerlendirmesi kimler tarafından yapılır?
C: Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından geçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdaki gibidir.
1.işveren veya işveren vekili
2 işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürütüne iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
3.işyerindeki çalışan temsilcileri,
4.işyerindeki destek elemanları,
5.işyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.

S: Birden fazla işveren olması durumunda risk değerlendirmesi nasıl yapılır?
C:Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda, yürütülen işler için diğer işverenlerin yürüttüğü işlerde göz önünde bulundurularak ayrı ayrı risk değerlendirmesi geçekleştirilir. İş verenler, risk değerlendirmesi çalışmalarını, koordinasyon içinde yürütür, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini tespit edilen riskler konusunda bilgilendirir. Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, işyerlerinde ayrı ayrı gerçekleştirilen risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu yönetim tarafından yürütülür.

S:Hangi iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmalıdır?
C:31.12.2012 tarihi itibariyle çalışan sayısı ve tehlike sınıfı farkı gözetmeksizin tüm işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılacaktır.

S:İş güvenliği kurulu hangi durumda ve kim tarafından oluşturulur?
C:İşveren, elli ve daha fazla çalışanın bulduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulundan oluşturur.

S:iş sağlığı ve güvenliği kurulu kimlerden oluşur?
C:İş güvenliği kurulu, işveren veya işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, insan kaynakları, personel sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi bulunması halinde sivil savunma uzmanı,  bulunması halinde ustabaşı veya usta, çalışan temsilcisi, işyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde baş temsilcilerden oluşmaktadır.

S:Kimler 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun kapsamındadır.?
C:Kamu ve özel sektöre ailt bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çıkak ve stajyerlerde dahil tüm çalışanları kapsamaktadır.

S:Kimler 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında değildir?
C:Türk silahlı kuvvetleri,, genel kolluk kuvvetleri ve milli istihbarat teşkilatı, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri , çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ve hükümlü ve tutululara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde çalışanlar kapsamda değildir.

S:Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlumudur?
C:Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde diğer sağlkı personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.

S:Tehlike sınıflarına göre hangi sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılmalıdır?
C: Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde A sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işerlerinde en az B sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az C sınıfı iş güvenliği uzmanılığı belgesi gereklidir.

S:Ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaşıldığında çalışan nasıl davranmalıdır?
C:Çalışanlar kendileri veya diğer kişilerin güvenliği için ciddi ve yakın bir tehlike ile
Karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale edebilirler. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz.


S: işveren, iş kazası ve meslek hatalıklarının kayıt ve bildirimini nasıl yapar?
C:İşveren, iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde ve sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını da öğrendiği, tarihten itibaren üç iş günü içinde sosyal güvenlik kurumuna bildirir.

S:Sağlık hizmeti sunucuları, iş kazası ve meslek hastalıklarını4n kayıt ve bildirimini nasıl yapar?
C:Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde sosoyl güvenlik kurumuna bildirir.
S:Sağlık raporunun hagi şartlarda alınması zorunludur?
C:Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporuna sahip olmalıdır.

S: Sağlık raporu nerelerden alınır?
C: Sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde evya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır.

S: Çalışanlara hangi hallerde sağlık muayeneleri yapılır?
C: işe girişlerinde, iş değişikliğinde, iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde, işin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre bakanlıkça belirlenen düzenli arılıklarla sağlık muayeneleri yapılır.

Sıkça sorulan sorular için sayfamızdan bakabilirsiniz: http://www.isgmevzuatlar.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder