28 Şubat 2014 Cuma

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

iş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular

S: İş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarını sipariş etmeliyim?
C:İş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarını http://www.isgmevzuatlar.com/
Sayfamızdan A sınıfı B sınıfı veya C sınıfı mevzuatlarını sipariş verebilirsiniz.

S: Telefonla sipariş verebilir miyim?
C: Evet, ancak internet üzerinden form doldurularak verilmiş bir sipariş, siparişin içeriğinin doğruluğu ve adres bilgilerinin hatasız olması açısından daha önemlidir. Telefonla alınan bir siparişte hatalar oluşabilir, hatadan dolayı siparişiniz elinize geç ulaşabilir. Lütfen http://www.isgmevzuatlar.com/ sayfmızdan sipariş vermeyi deneyin. Başaramazsanız her bizi telefonla arayarak ta sipariş verebilirsiniz.

S: Birden fazla kişi için sipariş vermek istiyorum. Ne yapmalıyım?
C: Online siparişinizde yapmanız gereken sayfamızdan istediğiniz mevzuatların üzerine birkaç defa tıklamanız Yapamazsanız siparişinizi telefon ile veriniz.

S: Bugün sipariş verdim, elime ne zaman gelir?
C: Siparişi mesai saatleri içerisinde verdiyseniz aynı gün kargoya verilecektir. Eğer siparişiniz elinize 3-4 gün içinde ulaşmazsa bizi arayın kargo takibini yapalım.
.
S: Mevzuatlar ne demek?
C:Mevzuatlar 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği oluşmaktadır. Toplam 53 farklı mevzuatlardan oluşmaktadır. Siparişinizde bu mevzuatların hepsi klasör halinde gönderiyoruz .
S: Gönderilen Mevzuatların yanında çıkmış sorularda var mıdır?
C:Evet gönderdiğimiz Mevzuatların yanında son 6 sınavın çıkmış sorularını da hediye olarak gönderiyoruz sizlere..

S: Mevzuatların doğruluğundan emin olabilir miyim?
C: Elbette. Dizgi esnasında oluşmuş olabilecek yazım hataları dışında bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hazırlamış ve yayınlamış olduğu mevzuatlardır.

S: Mevzuatlar neye göre ayrılmış?
C: 6331 sayılı kanunların sırası ile tasniflenmiş. her kanunlar ayrı ayrı sıralanmış bir şekilde, devamlı kullanabileceğiniz bir şekilde klasör halinde gönderiyoruz.

S:  Mevzuatlarda farklı bir içerik geldi. Ne yapmalıyım?
C: Oluşabilecek herhangi bir aksaklık halinde bizimle telefonla iletişime geçin. Hatalı olan mevzuatları düzeltilip adresinize ücretsiz olarak yeniden gönderilecektir. Bizden kaynaklı her türlü hatayı bir telefonla çözeceğimizden emin olunuz.

S: İş sağlığı ve güvenliği mevzuatları okunaklı mı?
C: Mevzuatlarımız dijital makinalarda hazırlanmaktadır. Gayet okunaklıdır ve büyük boydur.

S: Ya beklediğimden farklı bir ücret istenirse?
C: Nadiren de olsa Kargo firmasından veya bizden kaynaklanacak olan yazım hatasından dolayı sizden beklediğinizden farklı bir ücret istenirse, siparişinizi teslim almayın,  önce mutlaka bizi arayın. Bu durum kargo firması ile aramızda çözülecektir.

S: Kargumuz Saat Kaçta Gelir?
C: Kargolar genellikle mesai saatleri içerisinde Sabah Saat 10:00 ile akşam 17:00 arasında gelir. Eğer adresteyseniz paketinizi teslim eder. Adreste değilseniz not bırakarak gelip sizin kargo firmasından almanızı ister. Kargo aynı adrese ikinci defa gitmez. Kargonuzun adresinize garanti gelmesini istiyorsanız, evde sürekli kimsede bulunmuyorsa, ev adresi yerine daima açık olan bir yakınınızın iş adresini yazınız.

S: Kargo Gelmiş beni bulamadan gitmiş. Ne yapmam gerekiyor?
C: Kargo firmaları size telefonla ulaşarak şubeden almanızı sağlayacaktır.

S: Kargo Takip Numarası ile ne yapabilirim?
C: Kargo firmaları tarafından kargonuza özel verilen bir numaradır ve kargonuzun yerini internet üzerinden kargonuzu takip etmenize yaramaktadır.


S:İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimini hangi kurumlar verir?
C:İsg uzmanları işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere bakanlıkça verilen kamu ve kuruluşları, üniversiteler 6102 sayılı TTKya göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan kurumlar eğitim verebilirler.

S:İSG. uzmanı nasıl olabilirim?
C:İSG. Uzmanlığı, Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu, eğitimlerine katılarak, yapılacak olan sınavlarda başarılı olan herkese isg. belgesi verilir.

S:İş yeri hekimliği sınavına nasıl girebilirim?
C:Yurt içinde ve yurt dışında tıp mezun olan, YÖK ten denkliğini almış adaylar katılabilirler.

S:İsg. Uzmanının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadar sürer?
C:İsg. uzmanı belgesi sahibi olan kişiler, belgelerini aldıkları tarihten itibaren her beş yıllık süreler ile yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitim programlarının süresi 30 saatten az olamaz.

S:İSG. uzmanlığı kurslarına kimler katılabilir?
C: Mühendis olanlar, mimar olanlar, teknik öğretmen, Fizik veya kimya lisans mezunları ile MYO okullarının iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olanlar isg. Uzmanlığına girebilirler.

S:Eğitim alan isg adayların sınavı hangi kurumlar tarafından hazırlanır?
C:Eğitimini tamamlayan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı adayların sınavları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır.

S:İSG. Uzmanlığı sınavı ne kadar süre ile yapılır?
C:Sınavlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yılda 2 veya 3 kez sınav yapılır

S:Eğitimini başarı ile tamamlayan adaylara kim tarafından sertifika verilir?
C:Sertifika, ÇVSG. Bakanlığı iş sağılığı ve Güvenliği genel Müdürlüğü tarafından verilir.

S:iş güvenliği uzmanı olan adaylar sınıf yükseltmeleri için nelere yapılması gerekir?
C:( C) sınıfı İSG uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl görev yapanlar(B) sınıfı İSG. uzmanlığı eğitimine eğitimini alarak,sınavını başarı ile tamamlayan uzmanlar (A) sınıfı İSG uzmanlığı eğitimini tamamlayan, sonra sınavda başarılı olanlar A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olurlar.

S:Eski yönetmelik iptal edilmeden önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının A ya da B sınıfı uzmanlığı için, hak iddia edebilir mi?
C:Eski yönetmelik yürürlükten kalkmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı A ya da B sınıfı için başvuranlar adaylar yeni yönetmelik hükümleri geçerli olacaktır.

S:Sınav soruları hangi kurumlar tarafından hazırlanır?
C:Sınav soruları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından oluşan akademisyenler oluşan tarafından hazırlanır, sınavın uygulamasını ise Milli Eğitim Bakanlığına yapmaktadır.

S:Sınavlarda hangi tür sorular çıkabilir?
C:iş güvenliği uzmanlığı sınavından genellikle mevzuatlar ağırlıklı olarak sorulmaktadır.

S;Eğitim aldığı kurumdan derslere devam zorunluluğu var mıdır?
C: İsg. uzmanı adayları teorik ve uygulamalı olarak eğitimin %90nına yani tamamına katılmak zorundadır.

S:Staj yapılacak yerleri kim belirlenir?
C:Staj eğitimini isg uzmanı ve katılımcı birlikte belirlemektedir.

S: Staj yapılacak yerlerin belirli bir kriterleri  varmıdır.?
C: Uygulamalı eğitimler için İSG uzmanı en az bir İSG uzmanı veya işyeri hekimleri görevlendirilmiş olduğu işyerlerinde staj yapılır. Eğitim programının uygulama kısmı ise en az 40 saatten aşağı alamaz.

S: Sınavda kazanmak için kaç puan almak gerekir?
C:Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı olur. Toplam 80 sorudan 56 soru yapılması halinde başarılı sayılır.

S:Beş yıl dolduktan sonra tekrar iş güvenliği sınavına girilecek mi?
CİSG uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten beş yıl aralıklarla eğitim kurumaları tarafından düzenlenen  yenileme eğitimine katılması zorunludur.

S:Sınavda 70 puanın altında alırsak ne olur?
C İş sağlığı ve güvenliği uzmanı: adaylar, katıldıkları eğitim tarihinden itibaren üç yıl içinde en fazla iki defa sınavlara katılabilmektedirler. Bu sınavlarda başarılı olamayan adaylar tekrar sınava girmek girmelidir.

S:Risk değerlendirmesi kimler tarafından yapılır?
C: Risk değerlendirmesini, işveren veya işveren vekili, işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürütün İsg uzmanları ile işyeri hekimleri, çalışanların temsilcileri ve, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi olan çalışanlar.

S:Nerelerde risk değerlendirmesi yapılmalıdır?
C:31.Aralık.2012 tarihi itibariyle çalışan sayısı ve tehlike sınıfı farkı gözetmeksizin tüm işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması gerekir.

S:İSG. kurulu kimlerden oluşur?
C:İSG. kurulu, işveren veya işveren vekili, İsg.uzmanı, işyeri hekimi, insan kaynakları, sivil savunma uzmanı,  bulunması halinde ustabaşı veya usta, çalışan temsilcisi, işyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde İş güvenliği güvenlik kurulu oluşur.

S:Kimleri 6331 sayılı İSG.kanunun kapsamındadır.?
C:Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine yani tüm çalışanları  kapsamaktadır.

S:Kimler 6331 sayılı İSG.kanunu kapsamında değildir?
C:TSK. genel kolluk kuvvetleri ve MİT, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, hükümlü veya tutuklulara, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde çalışanları kapsamamaktadır.

S:Tehlike sınıflarına göre hangi sertifikaya sahip İSG. uzmanı çalıştırılmalıdır?
C: Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde A sınıfı, tehlikeli sınıfta ise B sınıfı, az tehlikeli işyerlerinde ise en az C sınıfı İSG. Uzmanı belgesi gerekir.

S:Ciddi bir tehlike ile karşılaşıldığında çalışanlar nasıl hareket etmeledirler?
C:Çalışanlar ciddi ve yakın bir tehlike ile Karşılaştıkları zaman amirine hemen haber vermelidirler. İstenmeyen kötü sonuçların önlenmesi için, gerekli bilgileri  hemen isg uzmanına bildirmesi gerekmektedir.

S:Sağlık raporunun hangi durumlarda alınması zorunludur?
C:Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, sağlık raporu alması zorunludur.

S: Sağlık raporu nerelerden alınır?
C: Sağlık raporları,  hastanelerden, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınabilir

S: Çalışanlara hangi durumlarda sağlık muayeneleri yapılır?
C: işe ilk girişlerinde, iş değişikliği yapanlarda, iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle işten uzaklaşmalarından sonra işe tekrar geri dönmesi halinde, işini devam etmesi süresince, çalışanların işyeri tehlike sınıfına göre Sağlık Bakanlığınca belirlenen düzenli arılıklarla sağlık muayeneleri yapılır.

Sıkça sorulan sorular için sayfamızdan bakabilirsiniz: http://www.isgmevzuatlar.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder